Att baka glutenfritt är ett helvete och man riskerar årligen ett antal hjärtinfarkter pga den bångstyriga och extremt kladdiga degen. Min sambo kan vittna om mina vansinnesutbrott när det ryker ur öronen och jag är högröd i ansiktet! Degen jäser inte som den ska och bullarna blir torra!
Men efter ett antal misslyckade försök så har vi ändå kommit en bit på väg och jag vill nu dela med mig av några knep som jag har lärt mig som kanske kan rädda andras välbefinnande.
- Använd alltid rumstempererade ingredienser om det inte står annat.
- Glöm det gamla vanliga med att mjöla händerna vid utbakningen. Glutenfria degar är hopplösa att hantera och mycket mjöl riskerar torra bullar. Använd istället smält smör/flytande margarin på händer och bakbord, fungerar jättebra.
- Ta mjölmängd i recept med en nypa salt. Glutenfritt mjöl beter sig annorlunda och det brukar vara bättre att gå på känsla än angiven mängd i recept. Ser degen bra ut så är den förmodligen det också!
- Degen ska vara lös och kladdig. Nästan lite rinnande. Är den som "vanlig" deg så har du haft i för mycket mjöl. Tricket är att kunna hantera den!
-Sist men inte minst, ge inte upp! Att baka glutenfritt är jobbigt och besvärligt men med lite tålamod (och en lugnande sambo) så kan man få riktigt fina resultat!
26 december 2011
GLUTENFRIA LUSSEKATTER!
Jag har länge letat efter ett bra recept på glutenfria lussekatter och nu äntligen! Googlade mig in på Angos blogg och hittade detta! Blir fantastisk fluffiga och saftiga! Så pass goda att sambon och hans kompis ratade "vanliga" lussekatter framför dessa!
Jag har modifierat receptet en aning för att få dom som jag vill ha dom!
Ingredienser 20 st:
75 g smör/margarin
2 dl mjölk
1 pkt jäst (för söta degar)
1 dl kesella
1 dl ljus sirap
1 tsk bikarbonat
1 ägg
1 g saffran (2 påsar)
1 krm salt
1 pkt sempermix (spara 1 1/2 dl till utbakningen)
Russin till garnering
Ägg till pensling
Gör så här:
1) Smält fettet, häll i mjölken och låt det bli ljummet, max 37 grader.
2) Rör ut jästen i degspadet.
3) Tillsätt kesella, sirap, ägg, saffran, salt och bikarbonat och blanda väl.
4) Rör försiktigt i mjölet, lite i taget och blanda till en jämn deg.
5) Jäs degen övertäckt ca 30 min.
6) Arbeta ihop degen, dela i 20 bitar och baka ut.
7) Garnera med russin och jäs övertäckt på plåt ca 30 min.
8) Pensla med uppvispat ägg och grädda i 250 grader, ca 5 min. Gräddningen går snabbt, håll koll på dom så att de inte blir brända.
Jag har modifierat receptet en aning för att få dom som jag vill ha dom!
Bild och ursprungligt recept från matbak.blogspot.com
Ingredienser 20 st:
75 g smör/margarin
2 dl mjölk
1 pkt jäst (för söta degar)
1 dl kesella
1 dl ljus sirap
1 tsk bikarbonat
1 ägg
1 g saffran (2 påsar)
1 krm salt
1 pkt sempermix (spara 1 1/2 dl till utbakningen)
Russin till garnering
Ägg till pensling
Gör så här:
1) Smält fettet, häll i mjölken och låt det bli ljummet, max 37 grader.
2) Rör ut jästen i degspadet.
3) Tillsätt kesella, sirap, ägg, saffran, salt och bikarbonat och blanda väl.
4) Rör försiktigt i mjölet, lite i taget och blanda till en jämn deg.
5) Jäs degen övertäckt ca 30 min.
6) Arbeta ihop degen, dela i 20 bitar och baka ut.
7) Garnera med russin och jäs övertäckt på plåt ca 30 min.
8) Pensla med uppvispat ägg och grädda i 250 grader, ca 5 min. Gräddningen går snabbt, håll koll på dom så att de inte blir brända.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)